MADENCİLİK VE ARITMA SİSTEMLERİ
Madencilikte su kullanımını; madencilik proseslerinde oluşan atık sular ve proses dışı oluşan atık sular oluşturur.
Proses Atık Suları :
Proses esnasında oluşan atık sular; cevher hazırlama ve cevher zenginleştirme işlemleri proseslerinde oluşur.
Cevher hazırlama işlemi için kullanılan kırıcılarda, boyut küçültme işlemleri sırasında değirmenlerde kullanılan su “şlam” (sulu çamur) şeklinde atık suya dönüşür. Cevher zenginleştirme ünitelerinde (gravite ile ayırma, sallantı masaları veya liç vb...), cevher ayırma (flotasyon, aglomerasyon vb.) işlemlerde, boyuta göre zenginleştirme yönteminde (hidrosiklonlar vb) su kullanılmakta ve bu sular şlam (çamurlu su) şeklinde atık suya dönüşmektedir.
Proses Dışı Atık Sular :
Proses dışı atık sular; çalışan personellerin sosyal (duş, lavabo ve tuvalet vb.) ihtiyaçları, genel temizlik ve mutfak için su kullanımı olarak ifade edilebilir.
Arıtma Teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte Arıtma ve Filtrasyon işlemleri; madenlere hem kaynak suyu sağlamak, hem proses suyunu arıtmak, ham de atık suların tekrar kullanılabilir hale getirmek için günümüzde uygulanabilir ekonomik teknolojik çözümler haline gelmektedir.
Su erişimi, herhangi bir madencilik projesine başlarken veya geliştirirken üstesinden gelinmesi gereken bir sorun olarak görünebilir. Özellikle madenlerde su tüketimlerinin yüksek olması ve kurak bölgelerde susuzluk sorunu da arttırabilir. Madencilik (özellikle kömür madenciliği) ile ilişkili bir başka su sorunu, atık suyun çevreye/alıcı ortama, zarar vermeden deşarj edilecek kadar tuzlu ve kirli olmasıdır. Bu ve buna benzer su ile ilgili her türlü problemin çözümü için yenilikçi arıtma teknolojilerini ESC Arıtma Teknolojileri çözüm partnerliğinde temin edebilirisiniz.
En düşük maliyetli ARITMA, hiç ARITMA kullanılmayandır !
Maden işletmelerinde yaşanan su sıkıntılarını biliyoruz;
Maden sahaları genellikle yerleşim yerlerinden uzak yerlerdedir. Madende kullanılan su kaynakları çeşitli çeşitlidir. Su tüketim kapasiteleri diğer endüstriyel sektörlere oranla daha çok olabildiği gibi mevsimsel/iklimsel zorluklarıda söz konusudur. Madencilikte yardımcı olabileceğimiz su sorunları şunları içerir:
- Deşarj edilecek suda problem haline gelen seçici kirleticilerin sudan uzaklaştırılması
- İyon deşarj limitlerinin karşılanması (örn. Nitrat, sülfat, klorür vb...)
- Atık su debilerinin kontrolü
- Metal içeriği geri kazanımı (ağır metallar dahil)
- Yeraltı arıtma tesisleri
- SusuzlaştırmaAsit Maden drenajı çözümleri...
2000'li yıllarda, Ters Ozmoz (reverse osmosis, RO) teknolojisi yenilikçi ve yüksek verimlilik teknikleri ilaveleri ile temel değişikliklere uğradı. Bu değişiklikler ile arıtılmış suyun maliyetleri önemli ölçüde düşürüldü. Eskiye göre artık daha verimli RO sistemleri üretiliyor, Ters ozmoz sistemleri ve ön arıtmaları konteyner içi yerleşimleri ile birlikte paket çözümler sunuluyor. Madencilik faaliyetlerinin sıklıkla yapıldığı uzak arazilerde, yeraltı uygulamalarında bile arıtma işlemi artık pratik hale getirilmiştir. Hava şartlarına dayanıklı çelik yük konteyneri içine kurulmuş, izolasyonlu, ısıtmalı & soğutmalı sistemleri ile Arıtma Tesisleri ile basit teslimat şekli ve montaj kolaylığı, bir zamanlar gerekli olan uzun bir planlama ve inşaat sürecinin yerini alıyor.
Bu tip uygulamanın örneğini vermek gerekirse ESC Arıtma Teknolojileri'nin Mobil Konteyner Arıtma Sistemi ESC MCT-Box kullanılarak ihtiyaca ve amaca uygun arıtma sistemlerine çözümler bulunabilinir. ESC MCT-Box mobil ünitelerinin şık, kompakt, modüler dizaynı, enerji verimliliği ve otomatik çalışması konteyner içi çözümlerin uzak yerlerde kullanılması için mükemmel bir seçimdir.
Farklı kapasiteler için standart konteyner ölçülerindeki ESC MCT-Box dışında yüksek kapasiteli talepler ve farklı arıtma sistemleri çözümleri için esnek ölçülerde özel imalat yapılarak projelendirilen MCT Flexi-Box ürünleri de tercih edilebilir. MCT Flexi Box ile farklı boyutlarda konteyner imalatı veya birden fazla konteynerin bir biri ile bağlantısı yapılabilmektedir.